اچ پی وی چیست؟
ویروس پاپیلومای انسانی، زگیل تناسلی یا اچ پی وی یکی از شایع ترین عفونت های مقاربتی در سراسر جهان است که تعداد مبتلایان به آن هر روز بیشتر می شود و نگرانی های زیادی را به وجود آورده است. بنابراین بالا بردن اطلاعات در این زمینه بسیار اهمیت دارد. هدف ما از این مقاله ارائه اطلاعات جامع و کامل در مورد بیماری HPV، روش های انتقال آن، اثر بخشی واکسن گارداسیل و نقش بیمه تکمیلی در درمان این بیماری است.
HPV گروهی از ویروس ها است که پوست و غشاهای مخاطی را آلوده می کند. تا کنون بیش از ۱۰۰ نوع مختلف از این ویروس شناخته شده که فقط برخی از آن ها می توانند منجر به مشکلات مختلف سلامتی از جمله زگیل تناسلی و برخی سرطان ها شوند.
روش های انتقال اچ پی وی
تماس جنسی:
شایع ترین راه انتقال ویروس اچ پی وی از طریق رابطه جنسی است که شامل رابطه جنسی واژینال، مقعدی و دهانی است و هر نوع فعالیت جنسی ای چه به صورت دخول و چه به صورت تماسی منجر به انتقال HPV می شود.
تماس مستقیم با پوست
ویروس اچ پی وی می تواند از طریق تماس مستقیم پوستی، حتی بدون داشتن رابطه جنسی از فرد آلوده منتقل شود. این به این معنی است که هر گونه تماس بین پوست یا غشاهای مخاطی آلوده به پوست فرد بیمار می تواند منجر به انتقال بیماری شود.
مادر به کودک
مادر بیمار می تواند HPV را در طول زایمان به نوزاد خود منتقل کند که این امر منجر به عفونت های تنفسی و تناسلی در نوزاد می شود. البته روش های انتقال از مادر به جنین بسیار کم اتفاق می افتند.
لوازم شخصی مشترک
در صورتی که از لوازم شخصی فرد مبتلا به اچ پی وی مانند لباس زیر، حوله یا تیغ استفاده کنید، شما نیز به این بیماری مبتلا خواهید شد.
آیا اچ پی وی از طریق استخر منتقل می شود؟
یکی از سوالاتی که به خصوص در فصل گرم سال ذهن بیشتر افراد را درگیر می کند، انتقال ویروس اچ پی وی از طریق استخر و جکوزی است. در این خصوص باید گفت که ویروس HPV معمولا از طریق آب در استخر منتشر نمی شود. این ویروس برای انتقال نیاز به تماس مستقیم پوست یا عشاهای مخاطی آلوده دارد. با این حال برای اطمینان از بهداشت شخصی و به حداقل رساندن تماس مستقیم پوست با سطوح آلوده باید بیشتر احتیاط کنید.
علائم اچ پی وی چیست؟
در بیشتر موارد، ویروس اچ پی وی هیچ علامتی بروز نمی دهد و خود به خود به دلیل سیستم ایمنی بالای بدن از بین می روند. برخی از انواع اچ پی وی می تواند منجر به زگیل تناسلی شود در حالی که برخی دیگر می توانند به مرور و طی سال ها موجب ایجاد تغییراتی در سلول ها شوند که ممکن است منجر به سرطان دهانه رحم شود.
آنچه باید در مورد انواع واکسن گارداسیل بدانید
انواع گارداسیل:
واکسن گارداسیل انواع مختلفی دارد از جمله گارداسیل ۲ ظرفیتی، ۴ ظرفیتی و گارداسیل ۹ ظرفیتی و بهترین نسخه آن گارداسیل ۹ ظرفیتی است که در برابر ۹ نوع مختلف ویروس اچ پی وی ایمنی ایجاد می کند.
بهترین نوع واکسن گارداسیل
همانطور که پیش تر هم به آن اشاره کردیم، بهترین نوع واکسن اچ پی وی، مدل ۹ ظرفیتی آن است که ایمنی بیشتری نیز ایجاد می کند و بهترین برند موجود در بازارهای ایرانی، نوع آمریکایی آن است که در سال ۱۴۰۲ چیزی حدود ۱۰ میلیون تومان قیمت دارد و کمیاب است. در صورت نبود واکسن آمریکایی می توانید از مشابه ایرانی آن که با نام واکسن پاپیلوگارد شناخته می شود استفاده کنید. واکسن پاپیلوگارد مانند گارداسیل بر روی نوع ۱۶ و ۱۸ پاپیلومای انسانی که بیشترین نقش را در به وجود آوردن سرطان دهانه رحم دارند، تاثیر دارد.
آیا بیمه سامان هزینه واکسن گارداسیل رو میده؟
متاسفانه بیمه ها هزینه های مربوط به خرید واکسن گارداسیل را تحت پوشش قرار نمی دهند.
همچنین برای خرید این واکسن باید به این نکته توجه داشته باشید که به دلیل شرایط خاص مانند تحریم ها و کمبود این واکسن، در برخی از داروخانه های خاص مانند ۱۵ آبان و هلال احمر قابل خرید است.
آیا واکسن گارداسیل برای پیشگیری مفید است؟
واکسن گارداسیل یکی از بهترین و موثرترین ابزارهای پیشگیری از ویروس اچ پی وی و عوارض مرتبط با این ویروس است.
آیا واکسن گارداسیل برای تمام انواع HPV ایمنی ایجاد می کند؟
در این خصوص باید گفت که ویروس اچ پی وی بیش از ۱۰۰ نوع مختلف دارد و واکسن گارداسیل شایع ترین و پرخطرترین نوع ویروس HPV را که به عنوان عامل سرطان دهانه رحم، سرطان مقعد و زگیل تنالی شناخته شده اند را هدف قرار می دهد. بنابراین در مورد تمام این ۱۰۰ نوع ایمنی ایجاد نمی کند.
چند دوز باید تزریق شود تا ایمنی لازم را ایجاد کند؟
به طور کلی واکسن گارداسیل ۳ دوز دارد و اگر در سن ۱۵ سالگی اولین دوز آن تزریق شود، ۲ دوز کافی است.
بهترین سن برای تزریق واکسن گارداسیل
این واکسن هم برای زنان و هم مردان توصیه می شود. به طور کلی پزشکان توصیه می کنند که این واکسن را پیش از شروع فعالیت جنسی آغاز کنید زیرا تاثیرات بیشتری دارد. این واکسن می تواند از سن ۱۱ سالگی تزریق شود، ولی تا ۴۵ سالگی نیز قابل استفاده است.
آیا اچ پی وی موجب سرطان می شود؟
بله، در برخی از انواع پر خطر ویروس HPV می تواند منجر به ایجاد سرطان هایی مانند سرطان دهانه رحم، مقعد و سایر انواع سرطان شوند. غربالگری های منظم مانند تست پاپ اسمیر برای سرطان دهانه رحم، می تواند به تشخیص تغییرات اولیه در سلول ها و جلوگیری از پیشرفت سرطان کمک کند.
آیا راه درمانی برای اچ پی وی وجود دارد؟
تا کنون روش های زیادی برای اچ پی وی معرفی شده ولی هیچ کدام به طور قطعی موجب درمان کامل نشده است. با این وجود بیشتر انواع ویروس اچ پی وی بدون هیچ مشکلی از بین می روند. البته برای مواردی مانند زگیل تناسلی می توان درمان هایی مانند لیزر و سایر موارد درمانی را برای حذف زگیل یا جلوگیری از پیشرفت تغییرات سلولی به سرطان انجام داد.
آیا اچ پی وی فقط از طریق رابطه جنسی منتقل می شود؟
در صورتی که رابطه جنسی رایج ترین راه برای ابتلای به ویروس اچ پی وی است، این ویروس از راه های دیگری غیر از رابطه جنسی نیز منتقل می شود. تماس مستقیم پوست به پوست و انتقال از مادر به کودک در حین زایمان از نمونه های انتقال این ویروس است.
در صورت مثبت بودن HPV می توان واکسن زد؟
بله، حتی اگر در گذشته مبتلا به این بیماری شده اید می توانید با تزریق این واکسن در برابر سایر انواع HPV که به آنها مبتلا نشده اید ایمنی پیدا کنید.
آیا بیمه تکمیلی هزینه های مرتبط با اچ پی وی را تحت پوشش قرار می دهد؟
در صورتی که فرد پس از صدور بیمه نامه مبتلا به بیماری شود، برخی از مراحل مانند آزمایشات و غربالگری های مرتبط با این بیماری تحت پوشش قرار می گیرند. ولی بیمه تکمیلی و هر نوع بیمه نامه دیگر، هزینه واکسن گارداسیل را پوشش نمی دهند. به صورت کلی بیمه تکمیلی سامان در این گونه موارد مانند سایر بیماری ها عمل می کند و هزینه های مربوط به دارو، آزمایشات، غربالگری ها، سونوگرافی، هزینه ویزیت پزشک و یا هر گونه جراحی را پرداخت می کند.
چیکار کنیم که اچ پی وی نگیریم؟
واکسینه شدن با واکسن گارداسیل، پایبندی به اصول اخلاقی در زمینه رابطه جنسی و استفاده از روش های پیشگیری در رابطه جنسی یکی از راه های موثر در کاهش خطر ابتلا به بیماری اچ پی وی است. انجام غربالگری های منظم سرطان دهانه رحم یا پاپ اسمیر هم برای تشخیص زود هنگام و پیشگیری بسیار مهم است.
از مهمترین موارد که باید به آن توجه شود، تقویت سیستم ایمنی بدن است که علاوه بر سلامت کلی بدن برای محافظت از عفونت ها از جمله اچ پی وی بسیار موثر است. یک سیستم ایمنی قوی می تواند موجب به حداقل رسیدن اثرات ویروس و کاهش خطر عوارض آن شود. برای اینکه سیستم ایمنی بدن خود را تقویت کنید رعایت چند نکته حائز اهمیت است:
۱. رژیم غذایی سالم
داشتن یک رژیم غذایی متعادل و غنی از میوه ها، سبزیجات، غلات کامل، پروتئین، چربی ها و روغن های سالم، مواد مغذی و ضروری بدن را فراهم می کند که خود موجب عملکرد بهتر سیستم ایمنی بدن می شود. همچنین ویتامین ها و مواد معدنی مانند ویتامین C و D، روی و آنتی اکسیدان های موجود در غذاهای گیاهی می توانند به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک کنند.
منابع ویتامین C و D کدام ها هستند؟
ویتامین سی یک ویتامین محلول در آب است و در منابع زیر به فراوانی وجود دارد:
- مرکبات شامل: پرتقال، لیمو شیرین، لیمو ترش، گریپ فروت
- انواع توت شامل: توت فرنگی، توت سفید، شاه توت، تمشک و زغال اخته
- کیوی، فلفل دلمه ای، گوجه فرنگی، کلم بروکلی و سبزی هایی مانند اسفناج و کلم پیچ منبع سرشاری از ویتامین سی هستند.
ویتامین دی یک ویتامین محلول در چربی است که علاوه بر سیستم ایمنی، در حفظ استخوان ها و سلامت کلی بدن موثر است. منابع ویتامین دی به طور کلی در موارد زیر به فراوانی وجود دارد:
- نور خورشید، منبع طبیعی ویتامین دی است.
- ماهی های چرب مانند سالمون، خال مخالی، قزل آلا و ساردین منابع عالی ویتامین دی هستند.
- روغن کبد ماهی کاد: این روغن ویتامین دی بسیار بالایی دارد.
- محصولات لبنی مانند شیر، ماست و پنیر
- آب پرتقال و مرکبات، غلات، قارچ و زرده تخم مرغ
۲. ورزش منظم و نوشیدن آب کافی
فعالیت بدنی منظم می تواند به بهبود گردش خون، کاهش التهاب و تقویت سیستم ایمنی بدن کمک کند. همچنین نوشیدن آب سالم، آب جوشیده سرد شده به اندازه کافی موجب عملکرد مناسب بدن از جمله کمک به افزایش سیستم ایمنی بدن می شود.
۳. خواب کافی
خواب کافی برای عملکرد درست سیستم ایمنی ضروری است. سعی کنید در طول روز ۷ تا ۹ ساعت خواب با کیفیت داشته باشید.
۴. رفع استرس و اضطراب
استرس و اضطراب می توانند سیستم ایمنی بدن را سرکوب کنند. برای کاهش استرس و اضطراب به شما پیشنهاد می کنیم از روش هایی مانند مدیتیشن، نفس عمیق، یوگا و ماساژ درمانی استفاده کنید.
۵. ترک سیگار و الکل
کشیدن سیگار و مصرف بیش از حد الکل می تواند سیستم ایمنی بدن را تضعیف کند. اگر سیگار می کشید و الکل مصرف می کنید، به شما توصیه می کنیم آن را ترک کنید یا به میزان بسیار کمی مصرف کنید.
۶. حفظ وزن سالم
اضافه وزن و کم وزنی هر دو می توانند بر عملکرد سیستم ایمنی تاثیر بگذارند. با داشتن یک رژیم غذایی سالم و ورزش منظم، وزن خود را مدیریت کنید.
۷. رعایت اصول بهداشتی
شستن مرتب دست ها، اجتناب از تماس نزدیک با افراد آلوده، پرهیز از تماس های پوستی مانند روبوسی، می تواند خطر انتقال ویروس را کاهش دهد.
آیا طب سنتی می تواند در درمان اچ پی وی موثر باشد؟
طب سنتی اغلب شامل داروهای گیاهی، تغییرات رژیم غذایی و اصلاح سبک زندگی است، می تواند به طورچشمگیری موجب افزایش سیستم ایمنی و سلامت کلی بدن شود و ممکن است در موجب بهبود عفونت های اچ پی وی شود. با این وجود نباید طب سنتی را به عنوان یک درمان اولیه یا مستقل برای اچ پی وی در نظر گرفت.
همانطور که پیش تر هم به آن اشاره کردیم، اچ پی وی یک عفونت ویروسی است که یکی از انواع آن زگیل تناسلی است و با انواع مختلف سرطان از جمله سرطان دهانه رحم مرتبط است. اچ پی وی درمانی ندارد، اما مداخلات پزشکی و واکسن گارداسیل و افزایش سیستم ایمنی بدن می تواند به جلوگیری از گسترش آن و مدیریت اثرات آن کمک کند.
برخی از کاربردهای طب سنتی در درمان اچ پی وی:
افزایش سیستم ایمنی
برخی از داروهای طب سنتی، مانند برخی از گیاهان دارویی و تغییر رژیم غذایی موجب تقویت سیستم ایمنی بدن می شود. بسیاری از انواع ویروس HPV در ابتدای ورود به بدن با سیستم ایمنی قوی از بین می روند.
بهبود علائم
در برخی از انواع ویروس HPV مانند زگیل تناسلی، طب سنتی می تواند تا حدودی موثر باشد. به عنوان مثال استفاده موضعی از برخی گیاهان و دانه های روغنی مانند روغن کرچک، روغن پونه کوهی، روغن درخت چای و… می تواند به کاهش و یا از بین بردن آن ها کمک کند.
کاهش استرس و اضطراب
استرس موجب تضعیف سیستم ایمنی بدن می شود. تکنیک هایی مانند یوگا، مدیتیشن و یا طب سنتی که از طب سنتی سرچشمه می گیرند، موجب کاهش استرس و افزایش سیستم ایمنی بدن می شوند.
دیدگاه خود را بنویسید